Fina isskulpturer och röda stenar…

Borrsjöån visade upp många fina isbildningar samt så lyste de röda stenarna väldigt klart.

Hittade en bra beskrivning vad de röda stenarna är för något!

”En fråga som jag ofta får av kunder är vad som färgar stenarna röda i skogen. Röda stenar är något man ofta ser  när man går längs en skogsbilväg. Stora stenar vid vägkanten ser ut som om någon person målat dem röda.

Så är dock inte fallet utan hur konstigt det än kan låta så är det frågan om en trådformig grönalg med släktnamnet Trentopohlia. Det finns tre arter i Finland och den art som torde förekomma mest på stenar har det svenska namnet violstensalg Trentopohlia iolitus.

Grönalger är som namnet säger oftast gröna, men just denna art har mycket karotenoider som ger den röda färgen. Samma typ av färgämne som finns t.ex. i morot. Trentopohlia är en s.k. pionjärart, alltså en av de första arterna att kolonisera en ny yta. På grund av detta observeras de röda stenarna framförallt vid vägbyggen.

I samband med vägbyggen lyfts ”nya rena” stenar upp ur marken och det första som börjar växa på stenen är oftast Trentopohlia. Grönalgen kan ju uppta sin näring från luften och behöver ingen jord under sig. Efter ett tag kommer andra arter in, bl.a. lavar och till sist övertäcks stenen med mossa och ris. Därför ser man inga röda stenar inne i den täta skogen.”

Källa: mattiasnaturblogg.blogspot.com

IMG_5238 Klicka för större bild…

Upplagd av Jonas Hagborg kl 09:17


Senaste nytt


Bloggen
2 Jan 2019

Bloggen sköts nu via Facebook

Klicka här för att komma till Borrsjöån & Lungsjöån Fly Fishing Club Facebooksida! Nu kan alla medlemmar dela med sig av sina upplevelser från åarna och fler bra tips komma snabbare till nytta så fisketuren blir ännu mer lyckad…  

Till bloggen!